Hur startar man en Food Truck?

OK, nu kör vi! Du har bestämt dig för att gå med I Stockholms Food Truck team. Men vad ska du börja med egentligen, vad ska du tänka på? Hur mycket kostar det, vart ansöker du om tillstånd? Och kanske det allra viktigaste: Vad ska du servera för mat?

Låt oss ta det steg för steg.

Mat

Har du passion för mat? Börja fundera på om du passionerad over matlagning och allt som hör därtill. Kanske har du en specialrätt dina kompisar ofta efterfrågar? Nåt du enkelt skulle kunna laga vaje dag och få folk sugna på. Detta är något som är värt att lägga tid på. Du behöver inte servera något supertjusigt eller annorlunda, bara det är genuint och ditt.

Så fundera over vad du skulle vilja server och jämför sen med de befintliga food truckarna här på sajten. Finns de andra som redan serverar liknande mat? Sök sedan upp dem och provsmaka för att jämföra dina kunskaper och tänkta utbud.

Meny

När du har hittat din nisch är nästa steg att fundera over menyn. Och vi kan svara på den frågan åt dig redan nu: HÅLL DET ENKELT! Du bör laga en till två olika rätter som inte bara är snabba att tillaga utan de ska givetvis smaka grymt också. Det kommer att bespara dig en massa stress både när det gäller att förbereda och köra maten samt hålla allt rent. Folk vill gärna ha sin favorittruck de vet serverar en rätt de gillar snabbt. Vad folk inte vill göra är stå i lång kö medans alla framför beställer både förrätt, varmrätt och efterrätt och sen väntar på allt allt ska förberedas.

Portioner

Begrunda vilken typ av mat det är du serverar. Det avgör nivån på dina priser och portioner. Serverar din truck en välsmakande mindre rätt eller en måltid som håller din kunder mätta resten av dan? Hur stor del av portionen räcker för att bli ordentligt mätt och belåten? Var noga med att server rätt mängd, med andra ord aldrig för lite.

Förpackningen

När du väl har beslutat om vilken mat du ska server är det dags att fundera på vad du ska servera den i. En kopp? En wrap? En låda? Kunder ogillar läckade förpackningar som lätt går sönder. De vill ha något hållbart och förhoppningsvis miljövänligt tillsammans med en våtservett. Ha det i bakhuvudet när du laser vidare om det praktiska.

DET PRAKTISKA

Budget

Hur mycket pengar har du tänkt att lägga? Har du människor runt dig som vill investera? Att dra igång en Food Truck är givetvis mycket billigare än att starta en restaurang men det kostar fortfarande pengar och det kan ta ett tag innan du börjar gå med vinst. Priset för trucken, eventuell ombyggnad, matkostnader, förpackning och design, tillstånd, försäkring för trucken och din egen tid är alla stor del av din tilltänkta budget. Du kommer åtminstone behöva...

Tid

Hur mycket tid kan du avsätta för detta? Har du tänk att köra din food truck på heltid eller bara på deltid med ett annat jobb parallelt? Hur vill du att ditt liv ska se ut? Hur ska arbetsfördelningen se ut om ni är flera som jobbar? Hur mycket tid kan du ägna åt projektet och under vilken period?

Trucken

Leta efter truckar utanför Sverige. Utomlands är liknande bilar mycket vanligare och billgare. Oftast är de bara en dagstripp med bil borta nere i Tyskland eller liknande. Räkna med att behöva bygga om och renovera bilen så att den passar som food truck samt uppfyller alla regler och krav. Läs mer om vilka krav som ställs på trucken hos Miljöförvaltningen i Stockholm. Trucken måste även genomgå en registreringsbesiktning hos Bilprovningen och registreras som Food Truck hos Stockholms Trafikkontor. Tänk på att fordon med en totalvikt över 3500 kg räknas som lastbil och kräver C-körkort. Sist men inte minst, glöm inte försäkringen!

Hygien

Kom ihåg att alla arbetsområden, både i och utanför food trucken, måste vara väl kontrollerade och hållas rena. Det absolut värsta som skulle kunna hända ditt rykte är som någon blir sjuk på grund av din mat. Så var noga med att hålla rent och snyggt, fyll på med antibakteriellt rengöringsmedel och handskar samt se till förvaringen av maten fungerar perfekt. Sätt upp städregler och ett städschema.

Tillstånd

Se till att du har ett företag med registrerad F- eller FA-skattsedel hos Skatteverket. När din food truck känns klar för användning måste du ansöka hos Miljöförvaltningen i Stockholm för att få din bil godkänd som mobil food truck. Efter detta väntar ett godkännande hos Trafikkontoret i Stockholm. Försäkra dig om att du uppfyller alla krav. Ansök före 10 mars för nästkommande period. Du kan bara ansöka för en food truck per företag.

VARUMÄRKE

Design

Även om maten du serverar ska vara i huvudfokus kan det vara bra med en design som står ut. Se dig omkring för inspiration. Det finns massvis av olika designs för food trucks, Googla! När du väl har satt ett designspråk är det lättare att fixa till allt, från menyn och förpackningen till dina sociala mediakanaler. Våga stå ut och vara intressant!

Närvaro i Sociala Medier

Detta är ett måste! Det är viktigt att vara tillgänglig på Foodtrucks.se och andra liknande sajter samt ha levande konton på Facebook, Twitter och Instagram. Posta ofta om var du står parkerad och vad du serverar för mat men även om saker som kan vara kul och relevanta till dig. Engagera dig i konversationer och se till att dina matbilder ser GODA ut!

Din personal

Personalen dina kunder möter i din food truck måste kunna representera dig på ett bra sätt. De måste kunna arbeta bra under press, ha ett öga för detaljer, ha förståelse för din mat och ditt varumärke och arbeta snabbt! Karismatisk, pratsam och avslappnad är egenskaper folk uppskattar. Anställ rätt folk och behandla dem väl. Det märks tydligt när någon trivs på sitt jobb!

Hem
Truckarna
Starta en foodtruck
Om Foodtrucks.se